Як зробити вторинну упаковку краще та дешевше?

Дана стаття є скороченим варіантом статті, що була опублікована журналом «Фармацевтична галузь» за авторством нашої компанії


Картон

В останні роки європейські фахівці у виготовленні упаковки говорять про важливість використання тонкого, але твердого картону. Адже тонкий картон з добре підібраними показниками, не тільки чудово тримає упаковку та переносить будь-які післядрукарські процеси, але є більш економним варіантом для пакування. Чим менша щільність картону, тим нижча його ціна, а отже, зменшується ціна виробу.

Багато виробників вважають, що зможуть здешевити вартість виготовлення упаковки за використання макулатурного картону. Але це не так. Для пакування потрібно використовувати лише товстий макулатурний картон із високими показниками щільності. А це одразу говорить на користь збільшення вартості готової упаковки.

Наступна порада стосується типу картону для фармацевтичного пакування. Буває кілька типів картону: GC1 (картон із білим оборотом) та GC2 (картон із кремовим оборотом). У Європі картон GC1 використовується для косметичної продукції або такої, що потребує ідеальної білизни картону. А картон GC2 найчастіше для фармацевтичної продукції. Картон GC1 завжди дорожчий за картон GC2. Але картон GC2 найчастіше не поступається картону першого типу за умови виготовлення одним виробником.

Висновок: для фармацевтичної упаковки у 99% випадків найкраще підійде тонкий, але твердий целюлозний картон типу GC2.


Ламінування картону

Для фармацевтичної упаковки ламінування в принципі не потрібне, а у разі бажання замовника отримати якісь особливі тактильні відчуття – вона може бути замінена на покриття ультрафіолетовим лаком. Ламінування підвищує вартість виготовлення упаковки. Причому вартість зростає на 30-50%, якщо порівнювати її вартість з використанням звичайного лаку, який наносять на будь-яку упаковку для захисту фарби від стирання. Більше того, Європа вже відмовилася від ламінування і максимально розпродає своє обладнання для виконання цього процесу в ті країни, де воно ще є прийнятною.

Висновок: від ламінованого картону фармацевтичній упаковці найкраще відмовитись. Ламінація їй зовсім не потрібна, але збільшує вартість виготовлення та ускладнює процес переробки. Якщо хочеться, то можна замінити покриття ультрафіолетовим лаком.



Фольгування картону

По суті, фольгування картону – це нанесення на нього того ж шару пластику або, скажу інакше, ламінації, але з металевим блиском. За фактом таке фольгування також сильно збільшує вартість виготовлення упаковки і не є придатним до переробки. Сьогодні є рішення для такого дизайну за допомогою використання спеціальних машин, які працюють за принципом передачі лише шару з металевим покриттям.

Висновок: від фольгування упаковки із застосуванням плівки краще відмовитися.



Кольоровість в упаковці

Чим більше кольорів потрібно нанести на упаковку, тим дорожчим буде її виготовлення. Навіть якщо це маленьке коло або кілька точок, або просто ефект тіні.

Висновок: все, що можна зробити фарбами СМУК, робіть фарбами СМУК. Нехай ваші співробітники запам'ятають два слова: економія та екологія.



Гранкіна Валерія, типографія Славена

 

Slavena © Всі права захищені. 2022
Прорахувати